Тест по литература за 12-ти клас на тема: "Христо Смирненски"
Тематичен тест по литература за 12-ти клас върху творчеството на Христо Смирненски. Въпроси с един възможен, верен отговор.

Качен на:  29 декември 2011 от | Въпроси:  16 | Трудност:  (Лесен)

Предмет:  Литература | Тип:  тематичен | Предназначен за:  Ученици от 12 клас
Среден резултат:
38% от 391 явявания
Препоръчайте решаването на теста на свои приятели във Facebook:
Примерни въпроси от теста:
1

В своята социална поезия Смирненски за първи път в българската литература въвежда:

2

Изберете предложението, което е удачно за попълване на липсващите думи в посоченото твърдение. Не забравяйте да отчитате особеностите на двата големи тематични дяла в творчеството на Смирненски – революционния и социалния.


В своята социална поезия Смирненски изоставя високите октави на възторга, революционната патетика отстъпва място на (1)........., а героите на барикадата – на (2)................. .

3

Пейзажната картина в началото на стихотворението „Цветарка” има за цел:

4

Посочете вярното тълкувание на подчертания стих, като имате предвид не само смисловите внушение на цитата, но и тези на цялото стихотворение „Цветарка”.


И грамаден и задъхан,

скрил в гранитната си пазва

хиляди души разбити -

глъхне празничния град

и под лунно наметало

с шепот странен той разказва

повестите безутешни

на вседневен маскарад.

5

Като установите връзка между художествения свят на стих. „Цветарка” и характерните за цялото творчество на Смирненски теми, образи и мотиви, допишете следното твърдение с едно от направените предложения:


В света, ......................, всичко се превръща в обект на покупко-продажба, дори идеалните стойности като красотата, невинността и младостта.

6

Образите на бледите есенни звезди, плачещите акорди на оркестъра и студената пазва на каменния град в стихотворението „Цветарка”:

7

Седемте фрагментта от цикъла „Зимни вечери” са обединени в едно цяло, което в жанрово отношение може да се определи като:

8

Художествените детайли – мътно стъкло, продрано завеса, гола стена – освен че изграждат представата за беднишкия бит, внушават идеята,че:

9

В кой от редовете сред изброените образи на жертвите в Зимни вечери е вмъкнат „чужд” образ

10

Посочете на точното тълкование на символното значение на подчертаните изрази в цитата:

Като че злорадствени песни напяват незнайни беди, и трепнат, угаснат и блеснат над затвора двете звезди.

Последно решили теста
Потребители с най-висока оценка
Потребители решили този тест решават още...
Тест по литература за 12-ти клас по тема: "Христо Смирненски"
тематичен тест по Литература за Ученици от 12 клас
Тематичен тест по литература за зрелостници и кандидат-студенти върху Христо Смирненски (основни теми и идеи, разпознаване на текстове, тропи и фигури).
(Лесен)
40
326
1
1 мин
15.12.2011
Тест по литература за 12-ти клас на тема: "Христо Смирненски"
матура тест по Литература за Ученици от 12 клас
Тест върху лириката на Христо Смирненски за 12-ти клас. Въпроси с три възможни отговора, един от които - верен.
(Лесен)
10
353
1
15.03.2012
Още тестове по Литература
Тест по литература за 12-ти клас, за 12 клас
класно тест, 18 въпроса
Димитър Димов „Тютюн”, за 12 клас
тематичен тест, 20 въпроса
Последно прегледали
Сродни търсения
съдбата на децата на градът в на смирниски зимни вечери тест върху творчеството на христо смирненски смирненски фигури и тропи в зимни вечери импретация в стохотворениоето цветарка христо смирненски тест върху творчеството на гео милев тестове за христо смирненски върху творчеството христо смирненски христо смирненски тест литература смирненски смирненски тест интегритет социална литература образът на разрушавания и сътворяващия се свят в поезията на смирненски социална индикация телк екологиа социална социална желателност социална лирика на христо смирненски христо смирненски революц клас анали върху цитати на зимни вечери Тест по литература за 12-ти клас на тема: \"Христо Смирненски\" цикълът зимни вечери лирическа импресия на социалната тъга несрета обреченост в призрачния град в цикъла зимни вечери конспект писмен държавен изпит социална велико търново кандидатстуденстки тест по социална медицина интегритет и социална революционна лирика смирненски каква е ролята на наблюдателя в композицията на цикъла зимни вечери