Тест по БЕЛ за 5-ти клас - класна работа
Класната работа е предназначена за петокласниците и включва двата предмета - Български език и литература. Разработена е според новата учебна програма за 5 клас. Съдържа 13 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.

Качен на:  06 август 2018 от | Въпроси:  13 | Трудност:  (Лесен)

Предмет:  Литература | Тип:  класно | Предназначен за:  Ученици от 5 клас
Среден резултат:
66% от 4 явявания
Средно време за решаване: 10 мин.
Препоръчайте решаването на теста на свои приятели във Facebook:
Примерни въпроси от теста:
1

Прочетете част от преразказа на повестта ,,Корабът с алените платна" от Александър Грин и изпълнете задачите след текста. "Бащата на Асол се отказала от моряшката професия, за да се грижи за дъщеря си.Той започнал да изработва дървени играчки.Асол ги носила на търговеца в гарда.Веднъж малкото момиче тръгнало към града с пълна кошница.Сред играчките имало миниатюрен кораб с алени копринени платна.Асол не откъсвала очи от него.Пътят минавал през гората.Момичето пускало корабчето в ручея.Потокът го понесъл и увлякъл към устието.Асол затичала след отплавалата играчка.Зад завоя на реката видяла непознат белобрад старец.Той държал в ръце нейния кораб.Асол не знаела, че старецът е събирач на песни, легенди и приказки.Той върнал играчката на момиченцето и му предрекъл, че когато порасне, за нея ще дойде принц на точно такъв кораб с алени платна и ще я отведе в далечната си страна." От текста става ясно, че бащата на Асол:

2

В кое изречение са употребени синоними?

3

Къде думите съдържат подвижно Ъ?

4

В кое от изреченията НЕ е допусната правописна грешка?

5

В кое изречение са употребени омоними?

6

В кое изречение думата студено е употребена в пряко значение?

7

Къде всички думи имат наставка?

8

С кой израз може да бъде завършено изречението? Старогръцкият мит за Сътворението се основава на идеята, че светът е създаден от:

9

Кое НЕ е вярно за Библията?

10

Когато девойката от приказката „Тримата братя и златната ябълка“ призовава двамата по-големи братя да извадят от кладенеца третия брат, най-големият брат казва: „Ако го измъкнем, и той ще поиска да се ожени за тебе. По-добре да си стои в кладенеца“. Как разбирате думите му?

Последно решили теста
Потребители решили този тест решават още...
Входно ниво по история и цивилизация за 5 клас
входен тест по История за Ученици от 5 клас
Теста обхваща материала изучаван по Човекът и обществото....
(Много лесен)
22
4,749
2
26.10.2011
Тест по математика за 5-ти клас
входен тест по Математика за Ученици от 5 клас
Тест по математика, входно ниво върху материала за "Естествени числа. Действия". Въпросите имат само един верен отговор.
(Много лесен)
10
634
1
30.05.2013
Тест по български език 5-ти клас
входен тест по Български език за Ученици от 5 клас
Тестът проверява входното равнище по български език на учениците от 5-и клас. Тестът е от затворен тип с избираеми отговори, само един от които - верен.
Тестът е изготвен от:
Ивелин Димитров преподавател
(Лесен)
15
2,072
1
23.09.2013