Познавам ли героите на Вазов
Тестът се състои от шестнадесет въпроса върху колекция от разнообразни творби на Вазов. Подходящ е както за ученици и студенти, така и за всички, които смятат, че са подготвени по темата.

Качен на:  30 юни 2009 от | Въпроси:  16 | Трудност:  (Лесен)

Предмет:  Литература | Тип:  тематичен | Предназначен за:  Ученици от 11 клас
Среден резултат:
76% от 3,146 явявания
Препоръчайте решаването на теста на свои приятели във Facebook:
Примерни въпроси от теста:
1

Кои свои герои Вазов нарича "кокошари"?

2

За кой от героите в романа "Под игото" се отнасят думите:

"Изглежда нещастникът не беше създаден за шпионин, но пагубни обстоятелства го бяха тикнали в тоя кален път." ?

3

За кой от героите в романа "Под игото" се отнасят думите:

"... На години човек вече, болнав, намръщен и нервен, беше от ония български чорбаджии, които направиха грозно това име... Стари неправди и грабителства над сиромашията, братувания с турците го бяха направили омразен. Той беше целокупен човек на миналото."?

4

На кой от героите в романа "Под игото" принадлежат репликите:

"Играем си с огъня! Как, петстотингодишно царство, дето е плашило цял свят, стропаля ли се от няколко хлапаци с чакмаклии пушки?"

"... Бунт? Такова нещо, не дай боже, то ще бъде пропаст!... Няма да остане камък на камък тука..."

"...Лудите, лудите – те да са живи!"

5

На кого от вазовите герои принадлежи репликата:

"- Ето тия прелестни госпожи, едвам си омили очите и - по модните магазини! - каза си той. - Каква прекрасна тема, за да драсне човек една сатирка на нашите гиздосани куклици!... Но не, стига вече отрицателни типове и песимизъм. Моята цел е по-друга..."

6

На кого от вазовите герои принадлежи репликата:

"- Братя, няма защо да жалим. Ако ние тук сме скитници и голтаци, в България нашите бедни братя са хилядо пъти по-зле. Там турците глобят, събличат, убиват, позорят и народът пищи кански в робството и няма какво да стори. Ние сме поне свободни. А като имаме свободата, имаме всичко. Не трябва да се отчайваме. Додето имаме ръце и крака, и кръв в жилите си, и огън в сърцата си, нашето отечество все има нужда от нас. "

7

На кого от Вазовите герои принадлежи репликата:

"Боже мили - пришушна си тя, - та тия ли са сърбите? Та те добри хора... Клетите им майки... дали ги знаят. Момчета бре, я почакайте!"

8

На кого от вазовите герои принадлежи репликата:

" - Братя! Въздухът трепери! Балканът се тресе и доловете ехтят от реванието на балканский окований лев! Liberté, O, Liberté! Ще дойде време и ти да царуваш в тия прекрасни места, дето се вей инферналний полумесец на наший петвековен неприятел и тиранни!"

9

За кого от вазовите герои се отнасят думите:

"Да види свободна България - това беше неотстъпната му мисъл. Тая мисъл засланяше всичко друго, шумът на околния живот го оставяше равнодушен, безучастен - всичко беше тъй малко, незначително, нищожно и обикновено. Той се боеше, че ще умре, преди да разбере какво е нещо "българското"; или че може да изгуби от старост ума си, без да познае това чудно нещо. . ."

10

На кого от вазовите герои принадлежат репликите:

"- Кешки аз да изгорях, та не списанието ми... За народа загуба велика..."

"- Време е, ние, учените, тоест, да се соберем и влезнем в соглашение... трябва да оправим язика и прочия."

Последно решили теста
Потребители с най-висока оценка
Коментари (1-10 от 1)
arnaudov_gmx_net написа на 08 юли 2011 ОТГОВОРИ
родител
уф, поизпотих се и 4,4 грешни отговора
реших теста за 5 минути с резултат 73% на 08 юли 2011
Потребители решили този тест решават още...
Литературен тест - „Под игото“
тематичен тест по Литература за Ученици от 11 клас
Решете този тест и вижте какво е нивото на подготовката Ви по литература върху романа „Под игото“.
(Лесен)
19
986
1
16.09.2011
Още тестове по Литература
Символизъм, за 11 клас
тематичен тест, 20 въпроса
Последно прегледали
Сродни търсения
Под игото Под игото сравнителна характеристика на героите в чичовци Николай Въжарова вяра ахил и хетор сравнителна характеристика човек-ат и изпитанията на собата в поемата ралица е едва полуда на идвам Вазов автобиография на Марко овен сбит прерасказ на немили недраги иван вазов 3 та глава лириката на вазов бит и душевност на героите от повестта преди да се родя изработка на щита на ахил кои са основните символи в цикъла за крал артур свободата на човек според тома равински дядо горио за границите на родителската обич съпоставен между баба илийца и евтимий щастието се състои и в това да побеждаваш злото хумористичния образ на хаджи генчо и дядо либен иван вазов 11 клас елегия вяра иван вазов Отечество любезно вазов Моканина Ив.Вазов Киряк Стефчов познавам ли геройте на вазов борис dqdo е изборът на героите в романа железния светилника немилинедраги иван вазов образътна македонски ese geroite dnez